Hajde da ulepšamo Vaš dom

Farbanje vrata

Farbanje vrata:

Farbanje vrata je postupak koji ima sposobnost da preobrazi izgled vašeg doma, pružajući mu svežinu i stil. Ovaj zadatak, iako se može činiti jednostavnim, zahteva pažnju, pravilnu pripremu i upotrebu pravih materijala kako biste postigli željeni rezultat. U narednih 1500 reči, istražićemo proces farbanja vrata koristeći različite tehnikematerijale, boje, četke i tehnike. Takođe ćemo razmotriti prednosti farbanja vrata i ponuditi nekoliko korisnih saveta kako biste postigli besprekoran izgled.

Priprema površine:

Pre nego što počnete da farbate vrata, prva i ključna faza je priprema površine. Ova faza uključuje niz koraka kako biste osigurali da farba savršeno prijanja i da vrata izgledaju besprekorno.

 • Skidanje vrata: Prvi korak je obično uklanjanje vrata sa šarki kako biste olakšali pristup svim delovima površine. Međutim, ukoliko to nije moguće, vrata možete ostaviti na mestu, ali ih pažljivo otvorite kako biste imali pristup ivicama.
 • Uklanjanje starih slojeva: Da biste osigurali da nova farba dobro prijanja, stari slojevi farbe, laka ili drugih premaza treba da budu uklonjeni. To se postiže korišćenjem brusnog papira, špahtle ili specifičnih hemijskih sredstava za uklanjanje boje.
 • Popravka oštećenja: Ovo je pravi trenutak za popravku svih ogrebotina, pukotina ili rupa na površini vrata. Koristite drvenu masu ili spakler da popunite oštećenja, a zatim, nakon što se suše, fino ih obrusite.
 • Čišćenje: Očistite površinu vrata od prašine i nečistoća koristeći vlažnu krpu. Pustite da površina potpuno osuši pre nego što nastavite sa farbanjem.

Odabir materijala i alata:

Za uspešno farbanje vrata, morate biti opremljeni pravim materijalima i alatima. Evo šta vam je potrebno:

 • Farba: Odabir kvalitetne farbe je ključno. Boja za vrata može biti akrilna emulzija za drvo, poliuretanska boja ili posebna farba dizajnirana za vrata i prozore.
 • Cetke: Kvalitetne četke različitih veličina će vam omogućiti precizno i ravnomerno nanošenje boje.
 • Valjak i posuda: Valjak sa produžetkom i odgovarajuća posuda za farbu će vam omogućiti da brže pređete veće površine, čineći farbanje efikasnijim.
 • Šmirgla: Brusni papir različite granulacije će vam pomoći da postignete glatku površinu i uklonite nepravilnosti.
 • Trake za zaštitu: Korišćenje traka za zaštitu je korisno kako biste zaštitili okolne površine, šarke, kvake i stakla od farbe.

Tehnika Farbanja:

Sada kada je površina pripremljena i materijali su spremni, možete preći na sam proces farbanja. Ovde su koraci koje treba slediti:

 • Prvo slojevanje: Počnite sa prvim slojem farbe. Koristite manju četku za rubove vrata i teže dostupna mesta, dok veći valjak koristite za šire površine. Farbu nanesite u smeru vlakana drveta kako biste postigli ravnomerno nanošenje. Izbegavajte nanošenje previše debele boje.
 • Brusenje između slojeva: Nakon što se prvi sloj farbe potpuno osuši, blago obrusite površinu vrata brusnim papirom srednje grublje granulacije. Ovo će vam pomoći da postignete glatku površinu i uklonite nepravilnosti.
 • Drugi sloj: Nanesite drugi sloj farbe istom tehnikom kao i prvi. Opet, obratite pažnju na ravnomerno nanošenje boje i izbegavajte previše debelo nanošenje.
 • Osušenje i pregled: Ostavite vrata da se potpuno osuše pre nego što ih vratite na šarke ili zatvorite. Pregledajte površinu da biste bili sigurni da nema nepravilnosti ili neravnina.
 • Treći sloj (opciono): Ako želite postići posebno bogat i dubok izgled, možete naneti i treći sloj farbe nakon što se drugi osuši.

Održavanje:

Nakon završetka farbanja vrata, važno je održavati površinu kako biste produžili njihovu trajnost i očuvali njihov izgled. Redovno čišćenje i povremeno brisanje površine vlažnom krpom pomoći će da vrata izgledaju sveže i čisto. Ako primetite bilo kakva oštećenja tokom vremena, brzo ih

Izbor najboljih materijala za farbanje vrata zavisi od vrste vrata koja se farba, estetskih preferencija i budžeta. Evo nekoliko opcija koje možete razmotriti:

 1. Boja za vrata: Prva stvar koju treba odabrati je vrsta farbe. Postoje različite vrste boja, kao što su akrilna emulzija za drvo, poliuretanska boja ili farba specifično dizajnirana za vrata i prozore. Važno je odabrati visokokvalitetnu farbu koja će obezbediti dugotrajnu zaštitu i dobar estetski izgled.
 2. Cetke i valjci: Za precizno farbanje vrata, koristite kvalitetne četke različitih veličina. Manje četke su idealne za rubove i detalje, dok veći valjak sa produžetkom olakšava bojenje većih površina. Pravilno odabrane četke i valjci će vam omogućiti ravnomerno i glatko nanošenje boje.
 3. Priprema površine: Pre farbanja, važno je pravilno pripremiti površinu vrata. To uključuje uklanjanje starih slojeva farbe, laka ili premaza, popravku oštećenja i brusenje površine. Ovo će omogućiti bolje prianjanje nove boje i postizanje glatkog završnog izgleda.
 4. Trake za zaštitu: Korišćenje traka za zaštitu je korisno kako biste zaštitili okolne površine, šarke, kvake i stakla od farbe. Trake će vam pomoći da postignete precizan izgled i izbegnete neželjene mrlje.
 5. Dodatni materijali: U zavisnosti od potreba, možda ćete morati koristiti i dodatne materijale kao što su drvena masa ili spakler za popravku oštećenja, brusni papir različite granulacije za fino obrtanje površine, i drugi alati za pripremu i završnu obradu.

Na kraju, najbolji materijali za farbanje vrata će varirati u zavisnosti od vaših potreba, ali kvalitetna farba, odgovarajuće četke i valjci, te pažljiva priprema površine su ključni faktori za postizanje besprekornog izgleda i dugotrajnosti farbanja vrata.

Farbanje-drvene-stolarije-kako-obnoviti-stolariju

Profesionalno prskana vrata

Neki od naših kupaca žele kompletno rešenje „ključ u ruke“ za nova drvena vrata. Ako ste to vi, onda bi vam najviše odgovarala naša opcija završne obrade vrata koja se profesionalno prskaju.

Kvalitet na prvom mestu

Ogroman raspon boja

Možemo da organizujemo prskanje vaših vrata u bilo koju RAL boju koristeći sisteme boja svetske klase.

Bez komplikacija

Ova opcija je najbolja za one koji ne žele muke sa slikanjem.

Rasporedite sami

Možete da birate kada i kome da ofarbate vrata oko vašeg životnog stila.

Dugotrajna

Završne obrade farbane sprejom imaju životni vek na od 10-12 godina.

Izgleda previše savršeno

Prskana vrata mogu izgledati pomalo savršeno i ne odgovaraju svakoj imovini.

Pošaljite upit za izbor boja

Da biste videli više o bojama i šemama boja kliknite na dugme ispod.

O nama

Firma ”Tolča” ima dugu tradiciju poslovanja od 80 godina.  Naši primarni poslovi su prodaja rezane građe i izrada ambalažnih sanduka i ambalažnih paleta koje se koriste za prevoz teških i lakih mašina.

Proizvodi

Linkovi

Galerija

©2023, Tolča. Sva prava zadržana. Designed with  by Impaktiva